Duurzaam

Ons project is in alle opzichten duurzaam. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het wordt bijzonder als je beseft dat dit gebouw vooral door wat oudere bewoners is ontwikkeld. Er werd niet gesproken over terugverdienen, maar  over investeren in de toekomst van aarde en natuurlijk hun kinderen. Omdat het hier een appartementengebouw betreft waren altijd collectieve besluiten noodzakelijk. Die kwamen er en daarmee toonden de bewoners hun durf om niet alleen zelf te gaan bouwen maar ook oog voor de toekomst te hebben.

Levensloopbestendig
Het gebouw is  levensloopbestendig geworden. Dat betekent dat alle ruimten in het gebouw en in de woningen toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook de parkeerplaats onder het gebouw, terrassen en balkons. Lopend of rollend kom je overal waar je zijn wilt.

Duurzame materialen
We hebben ons ingezet voor het gebruik van duurzame materialen, die weinig of geen onderhoud vragen. Dat scheelt voor milieu, levensduur en onderhoudskosten (zo laag mogelijke VVE-kosten). Natuurlijk passen we zo veel mogelijk  functies toe die het digitale tijdperk te bieden heeft. (Domotica, toezicht op afstand) Daarmee wordt het klimaat in de woningen optimaal aangestuurd.

Energie: Gasloos, all electric
De woningen worden gemaakt volgens de eigentijdse normen. Een goede isolatie, maar vooral een duurzaam verwarming- en ventilatiesysteem zorgt voor lage energiekosten.
In het all-electric gebouw (geen gas) heeft elk appartement een warmtepomp met eigen gesloten bron in de grond. Daarmee worden de woningen verwarmd en van warm water voorzien. Door via de vloerverwarming in de zomer een paar graden te kunnen koelen wordt warmte in de grond teruggevoerd, zodat de bewoners er in de winter warmpjes bij kunnen zitten. De warmte-terugwin-ventilatie laat geen warmte verloren gaan. Deze balansventilatie zorgt voor een gezond leefklimaat en een laag energiegebruik.

De zon
Aanvankelijk leek de salderingsregeling voor het terugleveren van elektriciteit te verdwijnen. Nu die regeling verlengd is en het regeerakkoord van 2017 duidelijke milieu- en duurzaamheidsdoelen heeft gesteld, is inmiddels besloten dat er in 2018 zonnepanelen (150 stuks) op het dak van het gebouw zullen komen. Daarmee komt voor de 20 appartementen “nul op de meter” in zicht.

Dan zijn we echt: “Klaar voor de toekomst.”

Gebouwd voor je eigen (duurzame) toekomst.