Hoe verder… blik vooruit

De komende weken zal het werk aan het betonnen fundament van het gebouw afgerond worden. Wat dat betekent proberen we hier zo simpel mogelijk te omschrijven.

vloer begane grond (2)Het fundament van ons gebouw begint tientallen meters onder de grond met een zandlaag waarin de heipalen zijn geslagen. De palen zijn aan de bovenzijde gelijk afgehakt, waarop de stevige betonnen, met ijzer versterkte, garagevloer is aangebracht,.
De eveneens van gewapend beton gemaakte garagewanden en de pilaren binnen zijn afgedekt met een relatief dun garagedak. In de derde week van september is er hard gewerkt om de eerste woonvloer van gewapend beton gereed te krijgen. Om die zware vloer te kunnen ondersteunen staat de garage vol

met “stempels” (verstelbare ijzeren steunen die het gewicht van de dikke woonvloer kunnen dragen). Die stempels blijven plm. 28 dagen staan tot de vloer helemaal uitgehard is en daarna de rest van het gebouw kan dragen. In de laatste week van oktober kan men dan de stempels verwijderen en kan er aan de binnenzijde van de garage gewerkt gaan worden.
vloer begane grond (1)In de laatste week van september wordt begonnen met een aantal wanden van gewapend beton. Wanden van de woningen op de begane grond. Buiten- en woningscheidende wanden.  Op een relatief dunne plafondlaag(ondersteund door heel veel stempels)  wordt op dezelfde wijze als de begane grondvloer veel betonijzer, buizen etc aangebracht en volgt het storten van de vloer van de 1e etage. In die vloer zitten pijpjes en buizen voor de techniek van de woningen op de begane grond. Tijdens het vier weken uitharden van de 1e etagevloer wordt heel veel ander werk gedaan. Als de stempels van de 1e etage weggehaald zijn is het fundament van het gebouw klaar. Stevig genoeg om de rest van de woningen te dragen.

Bezoek kopers bouwplaats
Het beloofde bezoek van kopers aan de bouwplaats kan pas plaatsvinden als de stempels uit de garage zijn en die toegankelijk is zonder gevaar. Nog zeker een maandje geduld.

Vloeren uit fabriek
De overige verdiepingen worden in kalkzandsteen gebouwd op het hierboven beschreven fundament van de eerste etage. Daar komen dus geen grote betonstortingen meer aan te pas. De vloeren voor de etages 2, 3 en 4 en het dak worden in een fabriek gemaakt en ingehesen met en kraan.
In die vloeren zitten alle voorzieningen voor elektra, aan en afvoer water. Buizen, en buisjes, waarin later de draden getrokken zullen worden..

steigerSteigers
Ondertussen begint in okober aan de buitenzijde het opbouwen van de steigers. Steigers die nodig zijn om de buitenzijde van het gebouw af te werken. Er komen dan twee bouwliften om mensen en materialen de weg naar boven (en naar beneden ;) mogelijk te maken. Verder zullen de betonnen trappen aan de noordzijde voor “verkeer” gebruikt kunnen worden. Die “groeien” lekker mee. Voor het takelen van zware voorwerpen zal er een bouwkraan gebruikt worden.

werkersMeer personeel
Zodra de garage en verdiepingvloeren toegankelijk worden en de steigers aan de buitenzijde staan, dan kan personeel van divers pluimage aan de slag. Timmerlieden, metselaars, elektriciens, loodgieters en wie er verder nodig is, zullen het bouwterrein en het gebouw bevolken. Zou die ene toilet dan nog voldoende zijn? ;)

Deze voorbeschouwing is om een indruk te geven. Als het er in de praktijk anders aan toegaat, dan is dat natuurlijk goed en was het hier verkeerd opgeschreven en niet andersom ;)

 

 

Dit bericht is geplaatst in Informatie. Bookmark de permalink.